איך מכנים כיסויים לספר תורה

אם חיפשתם מידע על כיסוי לספר תורה, אתם בהחלט במקום הנכון! ספר התורה נחשב כתשמיש הקדושה הקדוש ביותר מבחינת היהדות. על כן, נהוג לשמור אותו במקום סגור ושמור היטב הנקרא ארון קודש. בכל בית כנסת יש לפחות ספר תורה אחד, ממנו שליחי הציבור קוראים את התפילות השונות במהלך ימי חול, שבתות או חגים.

ספר התורה עשוי מגילת קלף מיוחדת עליו רשומה כל התורה כולה מספר בראשית ועד סוף ספר דברים. הקלף עליו רשומה התורה עשוי מעורות בעלי חיים על פי המסורת, מכיוון שכל סוג של קלף אחר נחשב פסול על פי היהדות. היתרון של קלף עשוי עור הוא העמידות הגבוהה של חומר זה, כך שהוא יכול להחזיק שנים ארוכות ללא בלאי או דהייה של הקלף.

משום שמדובר בקלף קדוש במיוחד עליו נכתבת כל התורה של העם היהודי, מן הראוי שהוא יישמר במקום מכובד ושמור ככל האפשר בבית הכנסת. לספרי התורה ישנם כיסויים שונים ומגוונים, על פי רוב אותם כיסויים משתנים בהתאם למנהגי העדה או נוסח התפילה הנהוגה בבית הכנסת בו ספר התורה שמור.

כיסוי לספר תורה בבתי כנסת נוסח ספרד

נהוג כי כל עדה ביהדות מורגלת במנהגי תפילה בבית הכנסת וגם בבית הפרטי בשינויים שונים. החלוקה בין מנהגי התפילה נחלקים לנוסח ספרי ונוסח אשכנזי. משום כך, גם בכל הנוגע לכיסויי ספר התורה הקדוש שנמצא בבית הכנסת יש כיסוי אחר ושונה מנוסח לנוסח.

בבתי הכנסת של הספרדים נהוג לשמור את ספר התורה בתוך כיסוי קשיח וחזק, העשוי חומר קשה ועמיד במיוחד. לאותו כיסוי קשיח יש שמות שונים כמו ארגזים לספר תורה, תיקים לספר תורה ועוד. אותו כיסוי קשיח נראה כמו מעין תיבה חזקה שבתוכה מגולגל הקלף שעליו כתובה התורה.

כיסוי לספר תורה בבתי כנסת נוסח אשכנז

בתי כנסת בנוסח אשכנז נוהגים הלכות ומנהגים שונים מאשר בתי כנסת מנוסח ספרד, כך לדוגמה כל מהלך התפילה שלהם שונה באופן מהותי מתפילה בבית כנסת ספרדי. המנגינות שלהם שונות, טעמי המקרא מעט שונים וכך גם סדרי הקריאה או התפילה הנהוגה בחללי בתי הכנסת.

נוסף על כך, גם הכיסוי בו נוסח אשכנז משתמשים לשמירת ספר התורה שונה באופן מהותי מהכיסוי של הנוסח הספרדי. בתי כנסת בנוסח אשכנז נוהגים לשמור את ספר התורה הקדוש בתוך כיסוי רך ואיכותי העשוי לרוב מקטיפה נעימה. אותו כיסוי רך נקרא כיסוי לספר תורה, או מעיל לספר תורה.

כיסוי מעוצב לספרי תורה

למרות השוני בין סוגי הכיסויים של ספרי התורה בבתי הכנסת הספרדים והאשכנזים, שני סוגי בתי כנסת אלו נוהגים לעטר את כיסוי ספר התורה באופן מהודר ומעוצב. לכיסויי התורה של נוסח ספרד העשוי מתיבה קשיחה, נהוג לבצע מגוון דוגמאות עם ריקועים מיוחדים המוספים לכיסוי הוד, פאר והדר. לרוב אותם ריקועים קשיחים המולבשים על גבי הכיסוי עשויים נחושת, כאשר הציפוי שלהם נעשה באמצעות שימוש בזהב או כסף לשמירה על איכותו ויופיו של הכיסוי.

בבתי כנסת בנוסח אשכנז, שם הכיסויים עשויים מבדים רכים ואיכותיים כמו קטיפה, נהוג לקשט את הכיסוי עם מגוון עיטורים מיוחדים ויפים הנרקמים ישירות על גבי כיסוי הבד. ניתן לבחור בין מגוון צבעי כיסוי בד לספר התורה, וכך להתאים את העיטורים הרקומים לפי צבעי הכיסוי. נהוג לשלב בעיטורי הכיסוי פסוקים מיוחדים מתוך התורה, להדגיש מילות פסוק מיוחדות ועוד.

בשני נוסחי בתי הכנסת השונים נהוג לתרום ספרי תורה, או כיסויי ספרי תורה מיוחדים על ידי ציבור המתפללים בבית הכנסת.

אם אתם מעוניינים בפרטים נוספים על כיסוי לספר תורה, השאירו פרטים בצור קשר ונחזור אליכם בהקדם!

השארת הודעה מהירה

השארת הודעה

השארת הודעה מהירה

קידום אתרים אורגני קידום אתרים אורגני קידום אורגני
דילוג לתוכן